Årstale til generalforsamling 2024

Ja så er endnu et år gået og flere grå hår er kommet til. Året er gået godt – vi har et rimeligt børnetal. Vi håber selvfølgelig gerne på flere, da det betyder flere personaletimer og bedre økonomi. Vi har haft mange spændende oplevelser – store som små.  

Vi fastholder stadig vores årlige traditioner jul, fastelavn osv. men også vores samarbejde med de lokale kulturelle seværdigheder, Lucia i papirklip, åbning af jul i kulturhuset, lave heksen til Sankt hans i Blokhus og Hune, men selvfølglig vores egen som Koloni, efterårsfrugtindsamling, Bedsteforældredag, arbejdsdag for jer forældre.  Vi har en god børnegruppe bestående af mange forskellige personligheder og behov. De leger godt på tværs af alder og kunnen, hvilket vi i dagligdagen og pædagogik vægter meget, ved at tage udgangspunkt i det enkelte barns evner og personlighed i vores daglige planlægning og spontane aktiviteter. Vi mener at for at kunne fungere i en social sammenhæng, skal man først kende sine egne evner og begrænsninger. 

Grunden til at jeg fremhæver dette punkt fra vores pædagogiske læreplan, er at vi i år under det årlige 2 timers tilsyn og sidste år tilsyn fra kommunen, fik kritik for at der blev observeret 2 børn der legede alene i en længere periode og ikke blev forsøgt inddraget i en social leg med andre børn, + en ikke inspirerende indretning af legerum, hvilket gav grund for skærpet tilsyn, og dette betyder at der hen under efteråret vil komme 4 ekstra tilsyn. Vi respekterer selvfølgelig kritikken og vil på bedst mulig måde forsøg at efterleve det vi har mulighed for. Da alle børn er lige og alle voksne er pædagoger, når der laves tilsyn, kan det godt være svært at opfylde alle krav, og vi har ikke meget mulighed for indsigelser, men vi vil igen selvfølgelig forsøge at gøre vores bedste, uden det skal komme til at være 2 timers tilsyn over jeres barns personlig behov.   

Det vi er ved at gøre rent praktisk, med hensyn til tilsynets bemærkningen om vores legerums indretning, hvilke der er lidt ret i, er at dele rummet op i lidt flere aflukkede zoner der bedre tydeliggøre legens formål (dukkerum-legekøkken osv.), vi vil forsøge at lave det med flytbare skillevægge, og beklædning på de nuværende reoler, gulvtæppet vil få forskellige farve i forhold til lege zoner. Men samtidig vil vi forsøge at beholde muligheden for stadig at kunne lave det til ét stort rum. Alt det betyder jo nok I forældre skal komme på et tidspunkt og give en hånd med for at virkeliggøre visionerne. Måske et punkt på dagordnen til den nye bestyrelse. 

I kan læse tilsynsrapporten på vores hjemmeside, eller komme og få en kopi, der har været 2 skærpet tilsyn her i efteråret, hvilket gav gode resultater, de rapporter kan I læse her i børnehaven. Vi skal dog stadig være obs. ifølge tilsynet at alle kommer med, jeg vil dog stadig forsøge at forsvare (så længe der er energi til det) at der er børn, der har behov og brug for alene tid og leg, i en travl hverdag. 

Nå alting kan blive så kommunalt, tilbage til jer forældre og det årlige pædagogiske svirp : Legetøj og Navne på madkasser og alt andet hjemme fra bragt. 

Først legetøj:  

Pas på ikke at legetøjet hjemmefra bliver en måde at komme ind i de andres leg, når man komme om morgenen. Vi oplever tit at det barn, der har legetøj med ikke leger med det selv, men låner det til andre, og andre børn nogen gange forventer de har det med. Vi vil gerne hjælpe med at holde en legetøjsfri uge eller en legetøjsfri dag, ellers er det jo bare os de dumme pædagoger, der siger de ikke må. Vi synes den bedste løsning for alle på langt sigt vil være at I sammen med jeres barn finder en løsning med 1 eller 2 dages legetøj med hjemmefra hvis muligt. Husk at nu er det biler og dukker, om ikke længe er det smykker og mobiler. 

Og så til navnemærkater:  

Det ikke mest for vi voksnes skyld at vi beder jer om at skrive navn på tingene, men for jeres barns skyld. Det betyder meget for dem at få den madpakke I har smurt. Det kan være svært hvis der er 4 med enhjørninger og 3 med Bat Man uden navn, og det samme gælder tøj osv. Hjælp jeres børn og vi voksne med at få en nemmere dag. 

Vi håber på at I som forældre og ejer af børnehaven er tilfredse og I kan mærke at I har nogen børn som trives og udvikles positivt. Det er nemlig hele grundstenen i den Selvejet institutions form : det er jer forældre der skaber børnehaven, og os personalet der udfører det.    

Jeres største mulighed for direkte indflydelse på den daglige drift og pædagogik er via bestyrelsen. Vi har i personale gruppen brug for jeres opbakning både i det praktiske, men også via de ønsker I har for børnehaven og dens fremtidige udvikling. I er og vil altid være den bedste støtte og reklame for børnehaven. Har I selv har haft indflydelse og positive oplevelser, vil I også omtale den positivt. 

 Her til sidst en tak til den afgående bestyrelse for deres arbejde og hyggelig møder, og en tak til personalet for deres indsats, og tak til jer forældre for jeres tillid og lån af jeres unger.  

Og en speciel tak til en som ikke er her i aften, Mia som stopper efter efterårsferien, hun har nok været den meste trofaste medhjælpe jeg har arbejdet med i mine 40 år som pædagog, men Mia skal videre for at optjene mere erfaring. Opsigelsen er med gensidig forståelse. Ida som har sabbatår kommer og tager Mias timer frem til april 25. det glæder vi os til. 

Og i den her materielle tid vil jeg slutte med et citat fra et par kloge dyr fra børnenes verden. 

Hvordan staver man til kærlighed?” spurgte Grisling.
“Man staver det ikke … Man føler det,” svarede Peter Plys.